Wki

Wet kwaliteit incassodienstverlening (Wki)

De wet is van kracht op 1 april 2024.

De Wki is in het leven geroepen om kwetsbare schuldenaren te beschermen doelende daarbij op de natuurlijke personen die persoonlijke aansprakelijkheid dragen waardoor schuldeisers een beroep kunnen doen op hun privévermogen.

De Wki verbetert in Boek 6 Burgerlijk Wetboek de kwaliteit van de private buitengerechtelijke incassodienstverlening.

Met de Wki komt er een incassoregister en moeten incassobureaus en opkopers van vorderingen voldoen aan verschillende eisen willen zij actief kunnen worden (en blijven) in de incassomarkt (dus: vergunningsplichtig).

Voor nieuwe aanbieders van buitengerechtelijke incassowerkzaamheden in de zin van de Wki geldt de inschrijving in het incassoregister met ingang van 1 april 2024.

Voor bestaande aanbieders van buitengerechtelijke incassowerkzaamheden in de zin van de Wki geldt de inschrijving in het incassoregister per 1 april 2025 (overgangsrecht).

Ook is er een systeem van toezicht en handhaving bij het niet-naleven van de wettelijke vereisten. Daarnaast worden de negatieve aspecten van verkoop van vorderingen en het ongewenste verdienmodel bij de cumulatie van termijnvorderingen tegengaan.

De reikwijdte van de Wki

De Wki heeft uitsluitend betrekking op buitengerechtelijke incassowerkzaamheden:

a. die worden verricht of aangeboden in de uitoefening van een daarop gericht of mede gericht beroep of bedrijf of op een wijze alsof zij daarop beroepsmatig of bedrijfsmatig gericht of mede gericht was;
b. voor een derde of na overdracht van de vordering; en
c. met betrekking tot voldoening door een natuurlijke persoon die zijn woonplaats in Nederland heeft.

Onder natuurlijke personen in de zin van de Wki wordt verstaan:

- natuurlijke personen als consumenten;
- natuurlijke personen als huurders van woonruimte;
- natuurlijke personen handelend in de uitoefening van beroep of bedrijf;
- eenmanszaken;
- vennootschappen onder firma (met natuurlijke personen als vennoten).

De definitie van buitengerechtelijke incassowerkzaamheden in de zin van de Wki luidt:

- activiteiten ter verkrijging van voldoening buiten rechte van een vordering tot betaling van een geldsom.

Wat valt niet onder de reikwijdte van de Wki?

Buitengerechtelijke incassowerkzaamheden die worden verricht of aangeboden aan uitsluitend zakelijk marktpartijen zoals B.V.´s of N.V.´s (business-to-business, B2B) vallen buiten de Wki.

Bureau Breij B.V., de verrichter of aanbieder van buitengerechtelijke incassowerkzaamheden en de Wki

De in 1994 opgerichte organisatie van Bureau Breij B.V. (een rechtspraktijk voor vastgoed, huurrecht en huurincasso) begeeft zich vanasf 1 april 2025 uitsluitend nog op de zakelijke markt (COG en B2B). In zoverre is Bureau Breij B.V. niet gebonden aan de Wki.

Vergunningsplichtig

Door de Wki wordt onder meer de houder van een incassobureau vergunningsplichtig, doch uitsluitend voor zover de buitengerechtelijke incassowerkzaamheden toezien op voldoening van vorderingen door natuurlijke personen die hun woonplaats in Nederland hebben.

Niet vergunningsplichtig

De verplichtingen uit de Wki gelden niet voor Bureau Breij B.V. om reden dat zij als incassodienstverlener haar buitengerechtelijke werkzaamheden vanaf 1 april 2025 uitsluitend nog verricht of aanbiedt om betaling te verkrijgen van niet-natuurlijke personen. De Wki is niet van toepassing op B2B (business-to-business). Bureau Breij B.V. onthoudt zich van buitengerechtelijke werkzaamheden om betaling te verkrijgen van:

- natuurlijke personen als consumenten;
- natuurlijke personen als huurders van woonruimte;
- natuurlijke personen handelend in de uitoefening van beroep of bedrijf;
- eenmanszaken;
- vennootschappen onder firma (met natuurlijke personen als vennoten).